ΜΑΓΝΗΤΙΚΟ ΠΕΔΙΟ


Πλαίσιο παράλληλο στις δυναμικές γραμμές ομογενούς μαγνητικού πεδίου.

Το τετράγωνο πλαίσιο του σχήματος, πλευράς α=1m, διαρρέεται από ρεύμα έντασης Ι=2Α και αφήνεται, με το επίπεδό του παράλληλο προς τις δυναμικές γραμμές ενός ομογενούς μαγνητικού πεδίου έντασης Β=2Τ.

i) Υπολογίστε την δύναμη που ασκείται σε κάθε πλευρά του πλαισίου.

ii) Βρείτε την συνισταμένη δύναμη που δέχεται το πλαίσιο.

iii) Τι προβλέπετε να συμβεί με την κίνηση του πλαισίου;

Απάντηση:

Δύναμη Laplace σε πλαίσιο1.

Ένα τριγωνικό ορθογώνιο και ισοσκελές πλαίσιο διαρρέεται από ρεύμα Ι=2Α και βρίσκεται κατά ένα τμήμα του μέσα σε ομογενές μαγνητικό πεδίο έντασης Β=2Τ, όπως στο σχήμα, όπου (ΑΝ)=1m. Να βρείτε την δύναμη που δέχεται το πλαίσιο από το πεδίο.


Απάντηση:


Σωληνοειδές μέσα σε ΟΜΠ.

Το σωληνοειδές του σχήματος έχει μήκος l=0,4m και διαρρέται από ρεύμα έντασης Ι=5Α, βρίσκεται δε μέσα σε ένα εξωτερικό ομογενές μαγνητικό πεδίο, έντασης Β=2Τ, όπως στο σχήμα.

Να υπολογίστε την συνολική δύναμη που δέχεται από το πεδίο.

Απάντηση.

Δύναμη Laplace

Τα παραπάνω συρμάτινα πλαίσια βρίσκονται μέσα σε ομογενές μαγνητικό πεδίο έντασης Β=0,01Τ κάθετα προς τις δυναμικές του γραμμές. Να βρείτε τη συνολική δύναμη που δέχεται καθένα από αυτά, όταν διαρρέονται από ρεύμα Ι=2Α, όπως στο σχήμα.

Απάντηση:

σχήμα α.

σχήμα β.

σχήμα γ.

σχήμα δ.


Κίνηση φορτισμένου σωματιδίου σε Μαγνητικό πεδίο.


H τομή ενός ομογενούς μαγνητικού πεδίου είναι τετράγωνο ΑΓΔΕ πλευράς α=4cm. Ένα φορτισμένο σωματίδιο με ειδικό φορτίο q/m =107C/kg εισέρχεται με ταχύτητα υ=2·105m/s υπό γωνία θ =30° ως προς την πλευρά ΑΓ και εξέρχεται από την πλευρά ΔΕ, κάθετα προς αυτήν, όπως στο σχήμα.

α) Να σχεδιάστε την ένταση του μαγνητικού πεδίου.

β) Να υπολογιστεί η ακτίνα της κυκλικής τροχιάς.

γ) Ποιο είναι το μέτρο της έντασης του πεδίου;

δ) Πόσο χρόνο διαρκεί η κίνηση του σωματιδίου μέσα στο πεδίο;


Απάντηση


Κίνηση φορτισμένου σωματιδίου σε ΟΜΠ.


Ένα φορτισμένο σωματίδιο με ειδικό φορτίο q/m =105C/kg εισέρχεται με ταχύτητα υ στο Ομογενές μαγνητικό πεδίο έντασης Β1= 0,1Τ, όπως στο σχήμα, κάθετα στις δυναμικές γραμμές. Να σχεδιάστε την πορεία του σωματιδίου μέχρι τη χρονική στιγμή t=3π·10-4s, αν Β2=0,2Τ. Δίνεται ότι το σωματίδιο δεν εξέρχεται από τα δύο πεδία στο παραπάνω χρονικό διάστημα.

Απάντηση: